Logo

Terugblik op 2022, in alle opzichten veel

Jaarverslag
25 januari 2023
Het jaar 2022 heeft opnieuw en duidelijk zicht- en hoorbaar gemaakt dat de journalistiek bij de publieke omroepen veel kanten heeft en veelkleurig is.

De Hilversumse term ‘externe pluriformiteit’ slaat op de vele standpunten en missies die in afzonderlijke omroeporganisaties hun vertolker mogen vinden. Maar dit alles wordt wel gebonden door de onderliggende normen van de journalistieke code en de publieke waarden die volgens de Mediawet uitgedragen moeten worden. Wie binnen het publiek bestel journalistiek bedrijft, weet dat betrouwbaarheid, onafhankelijkheid, verantwoording en transparantie de grondslag zijn. En dat je daarop aangesproken kunt worden.

Van de ombudsman wordt volgens diezelfde Mediawet verwacht dat deze het journalistiek handelen van programmamakers van de publieke omroepen onderzoekt en beoordeelt of de normen in die zo cruciale journalistieke code niet geschonden worden. Zo draagt de ombudsman bij aan het hoog houden van de kwaliteit van de journalistiek bij de publieke omroepen.

Bij de ombudsman kun je terecht als je vindt dat een journalistiek programma niet voldoet aan de normen die álle publieke omroepen hebben onderschreven, ook de twee omroepen die in 2022 tot het publieke bestel toetraden. Daarnaast volgt en onderzoekt de ombudsman op eigen initiatief de journalistieke uitingen en het journalistiek handelen van de publieke omroepen, en oordeelt daarover in het openbaar. Zo wordt van de omroepen gevraagd transparant te zijn over hoe nieuws en informatieve programma’s gemaakt worden.

De luiken sluiten doe en wil je niet bij ‘de publieken’. Want de journalistiek is er voor de samenleving en het publiek. Publiek dat betrokken en kritisch is, en dat massaler kenbaar maakt dan bijna in alle voorgaande jaren tezamen. Wat misschien alleen een fout is – want die worden zeker gemaakt – kan zonder correctie of transparantie bij de journalisten in echokamers snel (maar onterecht) desinformatie genoemd worden. En dat vertroebelt dan mogelijk het zicht op échte of kwalijke schendingen van de Journalistieke Code.

Het was ook in 2022 op redacties nodig dat kritisch gereflecteerd werd op het eigen journalistieke werk. Maar daar waren de meeste nieuwsvloeren dan ook zeer toe bereid. 

Het werk voor Team Ombudsman nam in 2022 explosief toe. De verwachting van wat een ombudsman kan doen veranderde ook. Maar de ombudsman is geen afdwinger, handhaver of straf-uitdeler. De ombudsman onderzoekt, signaleert en adviseert. Het is aan de journalisten zelf hoe ze uitkomsten van onderzoeken toepassen. Zodat het publiek de journalistiek krijgt die het verdient.

Het volledige jaarrapport vindt u hier.

PowNed Sunneklaasjournaal: hoe verdwaald was de vreemdeling?
Kwetsbaarheid tijdens een interview
Podcast over volkstuinen: onenigheid over wederhoor
De lange weg naar schadevergoeding langs de journalistieke meetlat
Openbaarheid en het handelsregister
Terugblik op het conflict in het Midden-Oosten. 5. Een kwestie van wegen, verantwoording van woordkeus
Deel deze pagina
Omroepen
AVROTROS