Logo

Wie is de Ombudsman?

Margo Smit is sinds 1 januari 2017 ombudsman voor de publieke omroepen. Haar werk draagt bij aan de hoge kwalitatieve en journalistieke standaarden bij de publieke omroepen. Ze geeft de omroepen gevraagd en ongevraagd onafhankelijk advies over hun journalistieke programma’s. Iedereen mag meepraten over de adviezen en de uitspraken van de Ombudsman.

Margo Smit: “Als ombudsman wil ik een brug zijn tussen de mensen voor wie de programma's op het gebied van nieuws, actualiteiten, sport, informatie en educatie gemaakt worden en de mensen die ze maken. Terechte kritiek maakt de journalistiek beter, fouten vragen om correctie en uitleg over het tot stand komen van journalistieke producties kan leiden tot meer inzicht, begrip en zelfreflectie.” 

De Ombudsman houdt zich niet bezig met amusement, drama, series of quizprogramma’s. Het werkterrein beslaat nieuws, actualiteiten, sport, informatie en educatie van alle publieke omroepen en op alle platforms: radio, tv en internet. 

 
Een ombudsman is geen journalistiekpolitie


"In deze functie komen veel ‘oude liefdes’ bij elkaar,” zegt Smit. “Ik wil met alle ervaring uit mijn verleden een bijdrage leveren aan de transparantie en de kwaliteit  van de journalistieke processen binnen de publieke omroep in de toekomst. Een ombudsman is geen ‘journalistiekpolitie’, maar een onafhankelijke, kritische vriend, van zowel kijkers en luisteraars als van de makers.”

Margo Smit werkt sinds 1989 in de journalistiek. Zij was achtereenvolgens bureauredacteur bij commerciële en publieke omroepen, parlementair redacteur bij RTL Nieuws, onderzoeksjournalist bij KRO Reporter, directeur van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) en ombudsman bij de NOS. Daarnaast was zij tot 2017 praktijkdocent Televisie aan de Masteropleiding Journalistiek van de Rijksuniversiteit Groningen en geeft ze nu gastcolleges op diverse journalistieke opleidingen in Nederland en Vlaanderen.

Nevenfuncties

Margo Smit heeft onbetaalde nevenfuncties als president van de Organization of News Ombudsmen and Standards and Public Editors (ONO) en het Global Investigative Journalism Network (GIJN, vice-voorzitter). Ook is zij jurylid van de UNESCO/Guillermo Cano World Press Freedom Prize. Smit is ook ombudsman bij de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ), voor vragen en klachten over de integriteit van handelen van personen en organen binnen de vereniging. Smit is in 2024 een van de auditoren/panelleden voor de beoordeling van de B-opleidingen Journalistiek van de Fontys Hogeschool Tilburg en de Christelijke Hogeschool Ede (betaalde nevenfunctie volgens de tarieven van de NVAO).

Ook interessant
Wat doet de Ombudsman?

Waarom ombudsMAN?

Waarom is er eigenlijk gekozen voor de functiebenaming ombudsMAN en niet ombudsVROUW? Die vraag krijgen we regelmatig. Daarom leggen we het hier even uit.

Lees verder
Omroepen
AVROTROS