Logo

Team Ombudsman versterkt

28 maart 2022

Het bureau van Team Ombudsman krijgt versterking. Dat hebben de publieke omroepen bekend gemaakt. Met meer omroepen en meer journalistieke producties op meer platforms komen er ook meer klachten binnen. Eigen onderzoek naar journalistiek-ethische zaken en omroep-overstijgende trends schiet er daardoor de laatste tijd wel eens bij in. Bij de ombudsman en assistent-ombudsman is er dus behoefte aan inhoudelijke onderzoekskracht.

Voorzitter van het College van Omroepen Arjan Lock: "Het toenemende aantal klachten dat binnenkomt bij de ombudsman bewijst dat het instituut wordt omarmd en dus waarde heeft. Daarom gaan we op zoek naar een extra kracht. Dat moet Margo Smit de ruimte geven voor meer onderzoek.

Meer binnenkomende klachten wil niet per se zeggen dat er meer fout gaat. Het aantal klachten is sinds de start in 2017 wel gestegen naar rond de 1000 per jaar, zo blijkt uit onze jaarverslagen. Maar de kwaliteit van de klachten neemt ook toe. Het publiek weet steeds beter dat de ombudsman er is voor fundamentele klachten over journalistieke ethiek. Dan kan behandeling van klachten ook meer tijd kosten.

We kunnen onszelf niet klonen, maar we gaan op zoek naar een ervaren inhoudelijke onderzoeker met liefde voor ethiek en verstand van journalistiek. We hopen dat we tegen de zomer Team Ombudsman op de nieuwe sterkte hebben.

 

Lees hier meer:

https://www.nu.nl/media/6191341/omroepen-breiden-positie-npo-ombudsman-uit-na-toenemend-aantal-klachten.html

https://www.trouw.nl/cultuur-media/omroepen-geven-ongehoord-nederland-kans-zich-te-bewijzen~b6e3deaa/

https://www.nrc.nl/nieuws/2022/03/25/ombudsman-publieke-omroep-krijgt-versterking-a4105267

Is het oorlog of genocide?
Weinig ruimte voor studiogast
Publiek zoekt Bron
Asielzoekers in Kijkduin: een "rode loper" zonder context
Ombudsman, mag dit weg? Dat is nog niet zo makkelijk.
Het interview als Zwitsers zakmes
Deel deze pagina
Omroepen
AVROTROS