Logo

Berichten van het personeelsfront

Per 1 februari 2023 treedt Wytse Vellinga als coördinator journalistieke verantwoording toe tot het team van de journalistiek ombudsman voor de publieke omroepen.
27 december 2022

Vellinga zal, samen met ombudsman Margo Smit en onderzoeker Annelies Romers, onderzoek doen naar en klachten behandelen over journalistieke producties van de publieke omroepen.

Smit: "De journalistiek bij de publieke omroepen speelt een essentiële rol in onze samenleving. Het publiek verwacht dat programma’s en publicaties aan journalistieke normen gehouden worden door een sterk ombudsteam. Naarmate het publiek journalistieke verantwoording belangrijker is gaan vinden, weet het de ombudsman steeds beter en vaker te vinden. Met scherpere vragen en klachten. Verbreding van het team stond dan ook al ruim een jaar op mijn verlanglijstje."

Brede journalistieke ervaring

Wytse Vellinga heeft brede praktische en onderzoekservaring. Hij is ruim twintig jaar actief als journalist bij krant, radio, tv en online. Vellinga was meer dan 17 jaar verslaggever voor Omrop Fryslân, maar werkte ook voor het Dagblad van het Noorden en freelance voor diverse andere opdrachtgevers. De laatste jaren was Vellinga onder meer actief als adviseur en trainer bij onder andere de Thomson Foundation en CIRCOM Regional, en gastdocent op universiteiten en hogescholen. Daarnaast heeft hij de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar de toekomst van media, journalistiek en de bestrijding van nepnieuws.

foto_wytse_vellinga.jpeg

Vellinga: "Ik heb de afgelopen jaren bij heel veel redacties achter de schermen mogen kijken en heb goede discussies gehad over de toekomst en de waarde van de journalistiek. En dan zie je dat de journalisten, ongeacht hun achtergrond of werkomgeving, vaak met dezelfde zorgen rondlopen. Zorgen over de betaalbaarheid van goede journalistiek en over het afnemende vertrouwen bij het publiek. Zowel bij de regionale omroep op de Azoren, als op het hoofdkantoor van de BBC worden dezelfde uitdagingen gevoeld. Die discussies op de redacties zijn ontzettend waardevol om het publiek kwalitatief betere verhalen te kunnen brengen."

Herbenoeming

Margo Smit is op voordracht van het College van Omroepen door de NPO herbenoemd als ombudsman voor de journalistieke producties van de publieke omroepen. Zij is sinds 2017 ombudsman, en gaat op 1 januari 2023 haar derde termijn in.

Smit: "Er is grote behoefte aan betrouwbare, controleerbare journalistieke informatie. Daar moet geen enkele twijfel aan bestaan, want dat kost de journalistiek van de publieke omroepen de geloofwaardigheid. De onpartijdige ombudsman kan voor het publiek onderzoeken hoe het journalistieke werk gedaan wordt en of dat aan de normen van de Journalistieke Code voldoet. Het is mooi om dat nog een periode te kunnen doen."

Swifties misleid in respectloze video
Omvolking, een omstreden gespreksonderwerp
De ene mossel is de andere niet. Of wel?
Is het oorlog of genocide?
Weinig ruimte voor studiogast
Publiek zoekt Bron
Deel deze pagina
Omroepen
AVROTROS